Sjöhaveri

Vi kom tillbaka till skärgården i går. Egentligen skulle vi har återvänt redan i måndags men föraren till svävaren rekommenderade oss att vänta en extra dag eftersom det blåste så mycket. Och tur var det nog, eftersom svävaren körde mot ett sjömärke i hård vind i går morse. De som var med berättade att det var en rejäl smäll! Lyckligtvis skadades ingen. Nu är svävaren ur trafik åtminstone en vecka och vi som bor här är lämnade vind för våg hela den här veckan. Förbindelsebåten trafikerar förstås men den är inte till mycket nytta för dagsarbetare eller skolelever. I en sådan här situation märker man i alla fall att grannsamverkan fungerar. En av grannarna med en lite större båt ställde upp och hämtade ett helt gäng skärgårdsbor från fastlandet i går. Jag tror att vi var närmade tio vuxna i hans båt och det är många! I morgon hoppas jag att vi kan åka med en annan granne och sedan på måndag borde den reguljära trafiken vara ordnad från Sjöfartsverkets sida. Det är skört när förbindelserna till öarna krånglar men glädjande att se hur alla arbetar tillsammans för att lösa problemet.

Palasimme takaisin saaristoon eilen. Oikeastaan meidän piti palata jo maanantaina, mutta ilmatyynyaluksen kuljettaja kehotti meitä odottamaan yhden ylimääräisen päivän kovan tuulen takia. Onneksi teimme niin, sillä alus ajoi varoitusmerkkejä päin kovassa tuulessa eilen aamulla. Kyydissä olleet kertoivat, että törmäys oli ollut todella raju! Onneksi kukaan ei loukkaantunut. Nyt alus on poissa liikenteestä vähintään viikon ajan ja me saaristossa asuvat saamme pärjätä omillamme tämän viikon. Yhteysalus kulkee tietysti, mutta se ei juuri auta työssäkäyviä ja koululaisia. Tällaisessä tilanteessa huomaa kuitenkin, että naapuriapu toimii erinomaisesti. Yksi naapuri, jolla on tilava vene, tarjoutui hakemaan ison joukon saaristolaisia mantereelta eilen. Luulen, että meitä oli melkein kymmenen aikuista ja se on aika monta kerralla! Huomenna pääsemme toivottavasti toisten naapureiden kyydissä ja maanantaina pitäisi merenkulkulaitoksen järjestämän liikenteen olla käynnissä. Liikenneyhteyksien katkeaminen saaristossa on hankala asia, mutta on ilahduttavaa nähdä kuinka kaikki toimivat yhdessä ongelman ratkaisemiseksi.
Förbindelsebåten är pålitlig i så gott som alla väder

Kommentarer
Postat av: Bergagårdens Lina

Verkar händelserikt att bo ute i skärgården :)Jobbigt - men kanske lite spännande ändå? Att åka svävare verkar superhäftigt!

2009-01-14 @ 19:04:40
URL: http://bergagardens.blogspot.com
Postat av: Ullis/Leva på landet

Det var ju tur att allt gick bra. Det är ju sådant som kan hända när man inte bor i storstaden. Det gäller ju verkligen att hjälpas åt så att livet kan fungera.Kramar Ullis

2009-01-14 @ 21:59:33
URL: http://levapalandet.blogspot.com/
Postat av: anne

va trevligt med ett fungerande "samhälle"... skulle antagligen inte fungera så bra på fastlandet... va härligt ha ett braveckoslut / anne...

2009-01-15 @ 12:25:23
URL: http://mormoranne.blogg.se/
Postat av: Mia

Härligt när alla kan hjälpas åt! Så borde det vara överallt... Ha en trevlig helg!

2009-01-16 @ 07:33:07
URL: http://gallerimb.blogspot.com
Postat av: Melissa

Åh, nu blev jag alldeles glad -inte för att förbindelsen är ur funktion utan för att det finns en sådan god grannsämja! :.)

2009-01-16 @ 16:51:31
URL: http://mammamelissa.blogg.se/
Postat av: victor

Åldrandet är en sjukdom som torterar och dödar gamla människor varje dag,alldeles i onödan eftersom åldrandet i teorin kan botas, om vi inte löser åldrandeproblemet kommer åldrandet döda oss själva. Hur ser du på åldrandet? Är det okej för dig att bli skröpligt kolli som sitter i rullstol samt kostar samhället pengar eller tycker du vi ska satsa mer resurser på åldrandeforskning?Kolla in min blogg och diskutera!

2009-01-16 @ 16:58:20
URL: http://victorbjoerk.blogg.se/
Postat av: Pirre

Hej Päivi. Tur att det gick bra...vad underbart med såna grannar. Jag brukar säga till Mannen att man är verkligen "fast", nu när jag bor här ute på landet. Vart man än ska måste man ta bilen...jag kanske inte ska klaga...vart ni än ska måste ni ha en båt! Lite värre det.Läste om en familj, som bodde på en ö, för länge sen. Dem hade alltid en massa extra mat- konservar o dyl som håller länge-, i förrådet ifall det skulle bli så att man blir fast på ön en längre tid =)

Som sagt va, låter lite småspännande o bo på en ö...Ha det gott. Pirre

2009-01-16 @ 20:37:33
URL: http://gallerihonshuset.blogspot.com
Postat av: Anonym

2009-01-16 @ 20:39:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0