Varje paradis har sina ormar

Ormen i paradiset - vem skulle inte ha hört talas om det? Faktum är att just i skärgården trivs ormarna utomordentligt väl, kanske uppskattar de naturen lika mycket som vi människorna. Nu är det också den tiden på våren ormarna håller på att vakna från sin vintervila. Jag och barnen såg en huggorm förra veckan och bara för några dagar sedan observerades ytterligare två individer på grannens tomt. Baserat på dessa observationer blir det en orm-tätt sommar i år. Vissa år finns det nämligen gott om ormar medan det andra gånger finns väldigt lite. Förra sommaren, till exempel, såg vi knappt någon orm alls.
Hur det än är så har ormarna lika stor rätt till skärgården som vi människorna men det vore förstås optimalt om vi kunde hålla oss för var sitt område. Halva ön för människor, andra halvan för ormar. Vi låter er vara i fred, ni biter inte varken barn eller djur, inte ens om ni blir skrämda. Överenskommelsen gäller från och med nu!

Käärme paratiisissa - kukapa ei olisi kuullut tuota paljon käytettyä sanontaa? Tosiasia on, että juuri saaristossa käärmeet viihtyvät erityisen hyvin, ehkäpä ne arvostavat luontoa yhtä paljon kuin ihmisetkin. Nyt on parhaillaan se aika keväästä, jolloin käärmeet alkavat herätä talvihorroksestaan. Minä näin lasten kanssa yhden kyykäärmeen viime viikolla ja vain pari päivää sitten naapurin pihassa oli kaksi. Näiden havaintojen perusteella voisi arvella, että tänä vuonna saamme varsinaisen käärmekesän. Joinakin vuosina käärmeitä on nimittäin hyvinkin paljon kun taas joinakin vuosina niitä näkyy hyvin vähän. Viime kesänä, esimerkiksi, emme nähneet käärmeitä juuri lainkaan.
Käärmeillä on joka tapauksessa yhtäläinen oikeus olla saaristossa kuin meillä ihmisilläkin, mutta olisi tietysti hienoa, jos voisimme pysytellä omilla alueillamme. Puolet saaresta ihmisille, puolet käärmeille. Me jätämme teidät rauhaan, te ette pistä lapsia ettekä eläimiä edes pelästyessänne. Tämä sopimus astuu voimaan välittömästi!Huggorm (bild Wikipedia)


Kommentarer
Postat av: Trollmor på Pepparkaksvägen

Både de små och fyrbenta liven tillhör ju de nyfiknas skara, så det låter som en bra överenskommelse.

Önskar er en trevlig helg!

Kram Trollmor

2009-05-14 @ 21:01:31
URL: http://stumpatrollet.blogspot.com
Postat av: Ullis/Leva på landet

Är ju både och med ormar. Vi har också ormar här där vi bor och jag har väldigt respekt för dem. Nu när barnen är större så är jag ändå lugnare.Kram Ullis

2009-05-14 @ 21:46:18
URL: http://levapalandet.blogspot.com
Postat av: mimi

Jag hatar ormar och tar till spaden direkt jag ser en. Min brorsdotter höll på att stryka med som fyraåring av en dylik varelse. Hon låg på intensiven, uppsvullen till sin dubbla storlek ifrån midjan neråt, totalt blåfärgad dessutom. Skulle det blåa ha krupit upp över hjärtat på henne skulle hon ha dött! Jag har spadar överallt stående och har tagit livet av tre stycken redan i vår, och tyvärr missat fyra! Jag vet att jag är blodtörstig när det gäller huggormar, men jag tycker verkligen illa om dem!

2009-05-18 @ 19:58:27
URL: http://mimisantik.blogspot.com
Postat av: fru mju

jo, de är allt lite otäcka. vid vårt nya skärgårdsställe är så pass öppet att vi inte ser många men på förra stället fanns de i mängder, när vi dödade första huggormen så visste vi sommaren hade börjat..

hoppas ni slipper desto närmare kontakt

2009-05-20 @ 08:42:14
URL: http://frumju.blogspot.com/
Postat av: Huset på landet

Ni har verkligen en ganska avslappnad attityd till ormar. Ser vi en orm på sommarstugan så inleder nog mannen i huset den stora jakten...Vi har massor av myror på sommarstugan så därför har vi inte många ormar, som tur är. Myror är lite besvärliga också då de finns överallt, men de är bättre än ormar i alla fall.

2009-05-21 @ 08:54:52
URL: http://husetpalandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0