Fiske

Fiske är bland det bästa med att bo i skärgården. Barnen älskar att meta på bryggan eller följa med pappa och lägga nät. Vi äter fisk flera gånger i veckan: abborre, gös, flundra, gädda, braxen och undantagsvis simpor (de har fyra horn, märkligt...) Tidigare var fisket ett av de viktigaste näringar i skärgården men numera finns det mest hobbyfiskare. Likaså har fiskbestånden minskat och antalet familjer som äter fisk till vardagsmat är mindre än förr i tiden. Vi får se om vi lyckas att ändra matvanor hos dom som har ätit äkta skärgårdsfiske hos oss!

Kalastaminen on yksi saaristossa asumisen parhaista puolista. Lapsista on hauskaa onkia laiturilta tai päästä isän mukaan verkkoja laskemaan. Meillä syödäänkin kalaa useita kertoja viikossa: ahventa, kuhaa, kampelaa, haukea, lahnaa ja poikkeustapauksissa myös "simppua" (litteä sammakkomainen kala, jolla on neljä sarvea, en tiedä sen suomenkielistä nimeä). Aikaisemmin kalastus on ollut saariston tärkein elinkeino, mutta nykyään täällä on enimmäkseen harrastajakalastajia. Kalakantakin on vähentynyt ja sellaisia perheitä, jotka syövät kalaa arkiruokana, on vähemmän kuin ennen. Saa nähdä onnistummeko muuttamaan meillä aitoa saaristolaiskalaa maistaneiden vieraiden ruokatottumuksia!


Två abborrar och en braxen blev en god fisksoppa
Kahdesta ahvenesta ja yhdestä lahnasta tuli oiva kalakeitto
Bild MP

Kommentarer
Postat av: kamomilla

Om ni kan filera abborre så har jag ett gott recept! Panera den i mjöl och kryddor, stek fileerna och när de är klara lägger du en skiva blåmögelost mellan två fileer. Nypotatis till och det är underbart gott! (passar kanske inte småbarn med mögelost, men i övrigt gillar de säkert stekt abborre?)

Till fileringen behövs a) lite övning b) en mycket bra fileringskniv och en dos tålamod. Vad en sån portion kostar på restaurang kan var och en kanske föreställa sig... Skärgårdslyx är egen fiskefångst!Av gädda får man underbara fiskfärsbiffar om man har en gammaldags köttkvarn och goda kryddor. Id räknas som "skräpfisk" men vill man äta billigt och relativt gott så blir det fina fiskfärsbiffar av den också!

Gädda är också gott i ugn med potatisgratäng runt omkring. Grädden gör den mjuk, fin och god. Klart underskattad fisk som borde få mera uppmärksamhet...Fiskelycka till er!

Kram, Kamomilla

2008-07-16 @ 21:39:29
URL: http://lillakamomill.blogspot.com
Postat av: anne

Vår yngsting fick ett eget kastspö i dag...så kanske vi också har snart "egen " fisk. Annars har vi just inte tid att fiska - synd!Men kanske nån da... Jag har något till dig i min blogg, så om du vill titta in! Ha det så bra!Anne

2008-07-16 @ 23:43:11
URL: http://huvilaunelmaa.blogspot.com
Postat av: Päivi

Då blir det säkert lyxmiddag á la Kamomillas recept inom en snar framtid.Jag är jätteglad för utmärkelsen, Anne!/Päivi

2008-07-17 @ 12:03:31
Postat av: Farmor

Namnförslag på båten är Skalman 2, eftersom vi tidigare i familjen haft en båt med samma namn. Annars är en tanke att ni följer samma mönster som med era bilar Sländan Vesslan etc.

Kram!

2008-08-27 @ 07:03:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0