Konsten att handla

De flesta skärgårdsbor har en medelstor båt som de använder precis på samma sätt som bilen används på fastlandet: för att komma till arbetet, uträtta ärenden, hälsa på kompisar eller för korta och längre nöjesresor. Vi har jämförelsevis liten båt (4 meter, öppen och med liten motor) vilket betyder att vi är mer beroende av färjan än andra öbor. Färjan går en till två gånger per dag sex dagar i veckan. På måndagar, onsdagar och fredagar har man en timme på sig att uträtta sina ärenden i samhället. På tisdagar och torsdagar måste man stanna sju timmar i land och vill man till samhället på en söndag så måste man övernatta där. Utöver dessa tider har man även en möjlighet att göra en fyratimmarsutflykt på måndagar och onsdagar.


Att handla kräver således noggran planering. En timme på fastlandet räcker väl om man har en välförberedd handlingslista och om det inte finns långa köer. Det har vi lärt oss nu efter att vi har "panikhandlat" några gånger och bara slängt i saker i kundvagnen utan att titta varken på pris, datummärkning eller vad förpackningen egentligen innehåller. Som resultat har vi nu fullt både i kylskåpet och i skafferiet men i stället för svartpeppar har vi kryddpeppar och i stället för bryggmalet har vi pannmalet kaffe. Dessutom har vi så mycket grillkorv att vi skulle kunna bjuda en hel scoutgrupp och så mycket ärtsoppa att vi skulle klara oss här nästan en vecka om färjan av någon anledning inte skulle gå.

Det roligaste för mig har dock varit att jag inte längre behöver beställa köttpiroger, leverlåda (!) och Tupla-choklad med vänner som kommer från Finland utan kan nu få dessa när jag själv vill (eller när viljan stämmer överens med färjetidtabellen...)!

(Tämä kirjoitus on valitettavasti vain osittain suomeksi, sillä tietokone hävitti suomennoksen ja sauna on jo lämpimänä!)

Suurimmalla osalla saaristolaisista on keskisuuri vene, jota he käyttävät samalla tavalla kuin autoa käytetään mantereella: työmatkoihin, asiointiin, kyläilyreissuihin sekä lyhyihin ja pitkiin huviajeluihin. Meillä on verrattain pieni vene (4-metrinen, avoin ja pienellä moottorilla), minkä takia me olemme riippuvaisempia lautasta kuin muut saariston asukkaat. Lautta kulkee kerrasta kahteen päivässä kuutena päivänä viikossa. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin mantereelle pääsee asioille tunniksi. Tiistaisin ja torstaisin täytyy viettää siellä seitsemän tuntia ja jos haluaa kauppoihin sunnuntaina, niin mantereelle pitää jäädä yöksi. Näiden aikojen lisäksi mantereelle pääsee neljän tunnin reissuille maanantaisin ja keskiviikkoisin.


Kommentarer
Postat av: Piritta

Terve. Det låter ändå helt underbart o bo så som ni gör fast det kräver lite extra planering. Du nämnde en massa godsaker, köttpiroger, leverlåda, (det är gott ;),o Tupla... mums, nu längtar jag verkligen till Finland. Voikaa hyvin, nyt mä meen saunomaan :). Pirre

2008-06-14 @ 21:24:13
URL: http://gallerihonshuset.blogspot.com
Postat av: Kamomilla

Jag ler lite åt det du skriver för du beskriver det så bra. Vi har det lite enklare, men ve om man ska ha något handarbetsmaterial eller kläder eller sånt- då måste man åka till stan. det går åt en hel dag till det, så då ska man ha en bra lista också :D



Det kräver lite träning men sen är man hastigt en mästare på det!

2008-06-16 @ 22:06:03
Postat av: Päivi

Det finns nog för- och nackdelar med alla boplatser. Vill man bo lite avsides får man väl vänja sig vid att inköpen blir lite krångligare. Och bor man i Sverige så kan man längta efter saker i Finland och vice versa!

/Päivi

2008-06-17 @ 16:46:38
Postat av: Tiina

... och efter ett tag blir man mästare på att "laga mat av ingenting"! En av våra gäster kom till mig och viskade förfärat "vad äter ni???" när de såg utbudet i butiken. Jag har vant mig vid utbudet, och kan idag laga mat av enklare varor än tidigare. Det har till och med gått så långt att jag bara blir ståendes när jag kommer in på t.ex. Citymarket och ska försöka hitta något att äta, det finns ju så mycket!!!!!! Nä, då krävs listan du skrev om. plus mycket tid eftersom butiken är så stor att det tar "en halv dag" att gå tillbaka efter det som man glömde i början :o)

2008-06-23 @ 17:22:42
URL: http://alandsskargard.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0