MenföreKylan höll i sig över helgen och det resulterade i menföre. Det betyder att isen är för tjock för båtar och för tunn för snöskotrar eller bilar (senast kunde man åka bil på isen år 2002). De som arbetar eller går i skolan på fastlandet fick sova över där några dagar och sedan i går sköts trafiken av en svävare. För den som aldrig varken har sett eller än mindre suttit i en svävare är det verkligen något att minnas! Det bullrande ljudet, den kraftiga blåsten från propellern och svävandet över is och vatten... Vår familj har bokstavligen jublat över att svävaren är i trafik medan de andra bofasta menar att det är mer praktiskt att kunna åka egen båt eller snöskoter. Visst har de rätt , men bara vi får behålla isen fortsätter nog svävaren ett bra tag till. Hur som helst ska vi åka med den så ofta och länge vi bara kan!

Pakkaspäivät jatkuivat viikonlopun yli ja sen seuraksena meri muuttui vaikeakulkuiseksi. Jää on nimittäin liian paksua veneille ja liian ohutta lumikelkoille tai autoille (edellisen kerran autolla ajettiin jäällä vuonna 2002). Mantereella työskentelevät ja koulua käyvät joutuivat majoittumaan siellä pari päivää kunnes eilen liikenteeseen tuli ilmatyynyalus. Itse en ollut koskaan nähnyt ilmatyynyalusta saatikka sitten istunut sellaisen kyydissä ja kokemus oli todella mieleenpainuva! Humiseva ääni, kova puhallus, jäiden ja veden päällä leijuminen... Meidän perheemme on kirjaimellisesti juhlinut ilmatyynyaluksen tuloa kun taas oikeiden saaristolaisten mielestä on käytännöllisempää päästä liikkumaan omalla veneellä tai lumikelkalla. He ovat tietenkin oikeassa, mutta jos jäät vain pysyvät niin ilmatyynyliikenne jatkuu varmasti vielä hyvän aikaa. Aiomme matkustaa sillä niin usein ja pitkään kun se vain on mahdollista! 


Kommentarer
Postat av: Jantiina

Teillä on todella erikoinen kulkuväline käytössä! Harva pääsee edes näkemään.. Hauskoja ilmatyynyalusmatkoja!! ;)

2009-01-08 @ 16:22:42
URL: http://jantiina.blogspot.com/
Postat av: jaana

Hei.. Ihanaa lukea blogiasi. Luulen että löysin blogillesi Vimmelmamman kautta??? En muista. Kiva kun otit ympäristöhaasteen!!!

2009-01-08 @ 18:13:16
URL: http://jaanaohranen.blogg.se/
Postat av: Ullis/Leva på landet

Det viktigaste är ju ändå att ni kan ta er vart ni vill. Fast det är väl enklare när man kan bestämma själv när man ska åka. Här har det snöat idag och det är plusgrader i kväll.Kram Ullis

2009-01-08 @ 22:37:40
URL: http://levapalandet.blogspot.com/
Postat av: Pirre

Terve. Det låter som att det är spännande o bo där ute på ön...undrar om jag kommer hem ikväll? eller undrar om jag kan handla imorgon? he he...=)..Ni får pröva på olika "fordon" iaf, det måste barnen tycka är kul...Det var kanonkul när vi var till Romme alpin, ska dit nästa helg igen med våra kompisar, om vädret är ok!Ha en underbar helg. Kram Pirre2009-01-09 @ 20:33:10
URL: http://gallerihonshuset.blogspot.com
Postat av: Maria

Vilket härligt äventyr ni är ute på!

Så supermysigt att kunna lämna den välbekanta vardagen för något annat. Det måste vara en enorm omställning att behöva planera för alla eventualiteter. Man är ju lite bortskämd med att ha affärer runt hörnan.

2009-01-10 @ 21:43:47
URL: http://mariasbetraktelser.blogg.se/
Postat av: fru mju

vilken spännande vardag ni får där ute, det är intressant att få följa er annorlunda tillvaro.

hoppas helgen varit skön!

2009-01-11 @ 09:57:11
URL: http://frumju.blogspot.com/
Postat av: Huset på landet

Oj så spännande! Jag förstår att ungarna är överlyckliga =). Teknikens under...Skulle det ha varit några tiotals år tillbaka i tiden skulle ni inte ha tagit er nån väg alls!

Ha en riktigt skön söndag!

2009-01-11 @ 12:10:40
URL: http://husetpalandet.blogspot.com
Postat av: Mia

Oj så mycket spännande och annorlunda ni får uppleva där...:O)

2009-01-11 @ 18:24:22
URL: http://gallerimb.blogspot.com
Postat av: Anonym

Våra vardagar är nog lite olika fast jag bor i skärgård för vi har flera broar över till fastlandet så vi kör bil varje dag. Men det måste ju vara jätte spännande att få åka svävare :) har inte suttit i nån men har sett flera och man hör de väldigt bra när de kommer farandes ;) ha det bra!

2009-01-11 @ 19:03:02
URL: http://www.mitt-skargardsliv.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0