Gammal kunskap

Skärgårdsborna har i alla tider levt i tätt samspel med naturen. De har lärt sig att tolka vädret, de vet hur havet beter sig i olika situationer och hur djuren lever i skog och vatten. Detta är livsviktig kunskap med tanke på att naturen ger näringen åt skärgårdsborna på ett eller annat sätt. Några trollkonster är det dock inte frågan om utan snarare kunskap, erfarenhet och tradition.
För oss ovana är de mer erfarna skärgårdsborna den viktigaste informationskällan. De kan berätta var det är säkert att röra sig och var man ska vara försiktig, hur fiske och jakt påverkas av de olika årstiderna och var de bästa platserna finns samt vilka vädertecken man ska vara uppmärksam på. Vi försöker att lyssna och lära så mycket vi kan för det är unika kunskaper man inte kan lära sig från böcker!

Saaristolaiset ovat aina eläneet tiivissä yhteydessä luonnon kanssa. He ovat oppineet tulkitsemaan säätä, he tietävät miten meri käyttäytyy eri tilanteissa sekä miten eläimet elävät metsässä ja meressä. Tiedot ovat elintärkeitä, sillä saaristolaisten elanto riippuu monesti juuri luonnosta. Mistään yliluonnollisesta ei kuitenkaan ole kyse vaan pikemminkin tiedoista, kokemuksesta ja perinteestä.
Meille tottumattomille kokeneet saaristolaiset ovat tärkein tiedonlähde. He voivat kertoa missä on turvallista liikkua ja missä on paras olla varovainen, miten eri vuodenajat vaikuttavat kalastukseen ja metsästykseen ja missä parhaat paikat niille sijaitsevat sekä millaisia säämerkkejä on hyvä tarkkailla. Me yritämme kuunnella ja oppia niin paljon kuin mahdollista, sillä näitä ainutlaatuisia tietoja ei voi lukea kirjoista!

Kommentarer
Postat av: Ullis/Leva på landet

Det är mycket som det är så med. Det gäller att passa på att lyssna på de gamla som sitter inne med så mycket kunskap. Tyvärr inser man det oftast när det är för sent.Ha en skön helg!

Kram Ullis

2009-03-14 @ 14:09:37
URL: http://levapalandet.blogspot.com
Postat av: Mimi

Jag hittade i misstag hit till den här bloggen och tyckte att allt såg så himla bekant ut. Måste bara kolla upp vilka ni var. Bor på somrarna på Ängesö där mittemot biskopsön! Väntar på att isarna skall gå... Ha det så bra!

2009-03-14 @ 17:45:35
URL: http://mimisantik.blogspot.com
Postat av: Mila

Tulin kurkkaamaan tänne sinun blogiisi ja kiittämään siitä harjoittelupaikkavinkistä, vaikka sain sitten täksi kesäksi sen paikan, mitä olin havitellutkin :)Teillä näyttää aivan ihanalta siellä saaristossa ja varmasti tekee hyvää päästä pois hetkeksi tästä oravanpyörästä.

2009-03-15 @ 10:31:02
URL: http://kaikenlaista-mila.blogspot.com/
Postat av: Maria

Ni är verkligen med om en upplevelse som kommer att vara hela livet. Kunskapen och minnena ni tar med er efter denna tiden kommer att följa er för all framtid. Jag blir riktigt grön av avundsjuka när jag tänker på det. ( :

2009-03-15 @ 14:25:27
URL: http://mariasbetraktelser.blogg.se/
Postat av: Kamomilla

Ni har så rätt så, det lönar sig att suga in all information!

2009-03-15 @ 21:00:36
URL: http://lillakamomilla.blogspot.com
Postat av: Huset på landet

Ja, de som har levt länge så nära inpå naturen vet nog vad de pratar om. Tänk om fler skulle lyssna på dem som har kunskapen, så skulle inte t ex skoterolyckor behöva inträffa.

Så mycket roligt ni har därute i skärgården, verkar vara jättebra sammanhållning mellan grannarna!

2009-03-17 @ 12:07:07
URL: http://husetpalandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0