Morsdag

Glad morsdag alla mammor i Finland!

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!Visst är det härligt att få barnens egenhändigt gjorda alster och fint ritade kort som present på morsdag! Vår 5-åring är på besök hos kusiner i Sverige så jag hade fått hennes present i förväg men 3-åringen överraskade mig med en blomma och 1-åringen med med skratt och sitt glada leende.
Vädret är perfekt för att vistas ute och njuta av vårsolen. Det kom några droppar regn i går men i dag ska solen glädja alla mödrar med sin närvaro hela långa dagen. Vi har haft lågt vatten ett tag nu men i går började vattennivån återigen att stiga. Tyvärr hände det så fort och lite övantat att några häckande fåglar blev helt tagna på sängen (eller boet). Många fåglar, som doppingar och änder, gör sina bon i vassen i strandkanten. För ett doppingpar (tror vi) blev vattenstigandet ödesdigert när hela boet flöt iväg. Vi upptäckte det lilla boet med två små ägg i går när det seglade till vår brygga. Tråkigt att inte kunna hjälpa doppingarna men det gäller väl bara att acceptera att naturens gång inte alltid är rättvis... Hoppas uppriktigt att andra par här i vår vik lyckas med häckningen.

Eikö olekin ihanaa saada lasten omin käsin tehtyjä askarteluja ja hienosti piirrettyjä kortteja äitienpäivälahjaksi! Meidän 5-vuotiaamme on parhaillaan kylässä serkkujen luona Ruotsissa, joten hän oli antanut lahjansa minulle jo etukäteen, mutta 3-vuotias yllätti minut poimimillaan kukkasilla ja 1-vuotias naurullaan ja iloisella hymyllään.
Sää on kerrassaan täydellinen ulkoiluun ja kevätauringosta nauttimiseen. Eilen tuli muutama sadepisara, mutta tänään aurinko on luvannut paistaa kaikille äideille koko päivän. Vesi on jo pitkään ollut matalalla, mutta siihenkin tuli muutos kun vedenpinta yllättäen eilen alkoi taas nousta. Valitettavasti se kävi niin nopeasti, että muutamat pesivät linnut yllättyivät täysin. Monet linnut, kuten uikut ja hanhet, tekevät mielellään pesänsä kaislikon suojaan rantaveteen. Eräälle uikkuparille vedenpinnan nousu koitui kohtalokkaaksi, kun heidän koko pesänsä huuhtoutui veden mukana mereen. Huomasimme pesän ja siinä olevat kaksi pientä munaa eilen kun se kellui laituriimme. Kurjaa, ettemme voi mitenkään auttaa uikkuja, mutta luonnon kulkuun täytyy kai vain sopeutua. Toivomme todella, että muut lahdessamme uiskentelevat linnut onnistuvat pesinnässään.


Vems är det här lilla boet?

Kommentarer
Postat av: Ullis/Leva på landet

Så tråkigt på det lilla boet.. Som sagt det är ju naturens gång. Mysigt att bli uppvaktad så, här får vi ju vänta ett tag till innan det blir mors dag.Ha en bra vecka!

Kram Ullis

2009-05-10 @ 16:15:31
URL: http://levapalandet.blogspot.com
Postat av: mimi

Jo vi hade uppriktigt lite svårt att komma in igenom våra kanaler vid lågvattnet. Synd om doppingarna, men c'est la vie! Vi åker inte förbi er, utan vi åker ut ifrån söljeholmen, så tyvärr kan vi inte vinka! Jag har jobbat i trädgården hela veckoslutet och njutit!

2009-05-10 @ 19:31:37
URL: http://mimisantik.blogspot.com
Postat av: Kamomilla

Så där gick det för måsparet förra sommaren på mina föräldrars holme. Men de accepterade att boet blev flyttat högre upp på land, tack och lov.Vi har firat morsdag med extra god middag och sonens vitsippebukett. Vi har några bra vitsippeställen bakom knuten. längre ut i skärgården är det ännu för kallt...

2009-05-10 @ 19:35:10
URL: http://l
Postat av: Bergagårdens Lina

Hej!Jo lammen mår fint och har flyttat ut i hagen nu! De skuttar och hoppar och busar hela dagarna.Hoppas du haft en trevlig mors dag!/Lina

2009-05-10 @ 22:26:52
URL: http://www.bergagardens.blogspot.com
Postat av: Pirre

Hej Päivi...

Vad fint den finska flaggan vajar i vinden =)Bara älskar dem färgerna. Jag har sagt till mannen att vi ska ha en flaggstång, och då ska vi ha den finsk/ svenska flaggan med blått, vitt och gult. Mina svärföräldrar har den och den är verkligen fin. Så blir alla nöjda och glada, för visst vill jag ha blått och vitt också =)Vi firar bara den svenska morsdagen här hemma. Det har alltid varit så, men om man råkar komma ihåg den finska så visst får mamma min en extra kram då =)ha en underbar vecka. Kram Pirre

2009-05-11 @ 10:20:26
URL: http://gallerihonshuset.blogspot.com
Postat av: Huset på landet

Vi har också varit med om samma sak på sommarstugan då sjöfåglarna lägger ägg på ett litet grund som kan täckas av vatten om det stiger för mycket. Så synd man tycker om fåglarna som byggt på och ruvat äggen...

Här firade vi morsdag med rabarberkaka och god mat hos min mamma. A hade gjort ett sött kort och en papperssvan med en blomma i. Hon var så stolt över sitt konstverk så hon höll på att spricka ;)

2009-05-11 @ 13:37:53
URL: http://husetpalandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0